1ο Γυμνάσιο Καβάλας

    

Eίναι ένα από τα τρία μεγαλόπρεπα τουρκικά οικοδομήματα που χτίστηκαν στην εικοσαετία περίπου 1890-1910, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης του καπνεμπορίου.

Το 1909 οι απανταχού Τούρκοι ένιωσαν πως αποκλείονταν από τον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης και γι' αυτό αποφάσισαν ότι χρειαζόταν σχολεία, που να παρέχουν γνώση, όχι πια εξαρτώμενη από τους Χοτζάδες. Έτσι εξηγείται το ότι το σχολείο χτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πιο περίοπτη θέση που μπορούσαν να βρουν, στον τότε ακάλυπτο από κτίσματα λόφο.





Η τουρκική κοινότητα της Καβάλας ήθελε να χτιστεί το σχολείο σε εξέχουσα θέση, ως σύμβολο της νέας εποχής που ανατέλλει.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των Βαλκανικών Πολέμων και μέχρι τα 1916 το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως ελληνικό νοσοκομείο. Στα χρόνια από το 1916 και μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, χρόνια που ούτε σ' αυτά η Ελλάδα ησύχασε από τους πολέμους, το κτήριο ήταν σε αχρηστία. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1922, το κτίσμα περιήλθε στη Δ.Α.Π. (Διαχείρισης Ανταλλαξίμου Περιουσίας), σύντομα κατοχυρώθηκε ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου και έτσι έγινε το διδακτήριο του πρώτου γυμνασίου της Καβάλας. Το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας γνωστό και ως "Αρρένων" ήταν μόνο για αγόρια μέχρι το σχολικό έτος 1979-80 κατά το οποίο για πρώτη φορά λειτούργησε ως μικτό (για αγόρια και κορίτσια).










Το βίντεο είναι από τον ιστότοπο του 1ου Γυμνασίου Καβάλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας