Καλαμίτσα - Ραψάνη

 

Η Καβάλα δεν είναι μόνο το κέντρο της η το Λιμάνι είναι και οι συνοικίες της, τα τοπωνύμια της.

Μια περιοχή είναι και αυτή της Ραψάνης δυτικά από το κέντρο της πόλης μεταξύ των συνοικιών του Αγίου Ιωάννη και του Βύρωνα – Γκιρτζή. Η Ραψάνη , στο μήκος της ακτής πήρε το όνομα της από το κέντρο αναψυχής και διασκεδάσεως «Ραψάνη». Το κέντρο αυτό το πρωτολειτούργησαν δυο πρόσωπα , που ήταν αρχικά στρατιώτες στην Καβάλα και έμειναν εδώ, στην συνέχεια, με καταγωγή από το χωριό Ραψάνη στην Λάρισα. Το χωριό αυτό βρίσκεται λίγο πριν μπούμε στην κοιλάδα των Τεμπών. Στην περιοχή Ραψάνης ήταν τα θαλάσσια Θερμά Λουτρά ‘Τερμενζή» , η μακαρονοποιία «Φουρλή», η Καπνοβιομηχανία Καβάλας, αρχικά Λύσανδρου Μαρούλη, οι Στρατιωτικοί Φούρνοι. Ο δρόμος δε που συνέδεε την Ραψάνη με την πόλη αλλά και την συνοικία της Αγίας Παρασκευής ονομάζονταν Λεωφόρος Μάρνης . αρχικά και στην συνέχεια Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η συνοικία της Καλαμίτσας είναι τοποθετήμενη στα νοτιοδυτικά του δήμου Καβάλας. Η οργανωμένη παραλία του Δήμου Καβάλας στη δυτική είσοδο της πόλης βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των λουομένων γενικότερα και ειδικότερα της νεολαίας της πόλης. Έχει εύκολη πρόσβαση με την αστική συγκοινωνία, ελεύθερη είσοδο, καθώς και δωρεάν χώρο στάθμευσης για όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο.


Για όσους δε θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη, η Ραψάνη αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια βουτιά, αφού βρίσκεται κεντρικά, δίπλα ακριβώς στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου.










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας