Νεάπολη - Δέπος - Κηπούπολη - Άγιος Λουκάς


Η εκκλησιά του Άγιου Λουκά βρίσκεται στο δυτικό μέρος της καβάλας

Στη Βορειοδυτική πλευρά της πόλεως και σε αρκετό υψόμετρο σε μια θαυμάσια τοποθεσία, είναι κτισμένος ο νεοσύστατος συνοικισμός όπως και ο ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά που κτίσθηκε από ευγνωμοσύνη προς το συνοδίτη του Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη και τους Φιλίππους κατά την πρώτη επίσκεψή τους σε αυτές (50 μ.Χ.).

Μετά από αγώνα και σύντονες προσπάθειες και ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων παραχωρήθηκε ένα πευκόφυτο οικόπεδο χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) τ.μ. για την ανέγερση του ενοριακού Ναού του Συνοικισμού. Στις 17 Οκτωβρίου 1980, παραμονή της εορτής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, έγινε η τελετή της θεμελιώσεως του νέου Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων - Νεαπόλεως, Θάσου Προκόπιο. Η υπόγεια αίθουσα που κατ’ αρχήν κατασκευάστηκε, χρησιμοποιήθηκε σαν Ναός και εξυπηρέτησε τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών. Πάνω από αυτήν κτίσθηκε ο περικαλλής τρίκλιτος Ναός ρυθμού Βασιλικής χωρίς τρούλο.

Το γεγονός ότι ο νέος αυτός Ναός τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου Λουκά, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτού της Εκκλησίας των Φιλίππων, ουρανοβάμονος Παύλου, που κατά μία άποψη καταγόταν από τους Φιλίππους, φανερώνει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των Χριστιανών προς τους φωτιστές τους Αποστόλους, οι οποίοι φύτεψαν πρώτοι το σπόρο της πίστεως του Χριστού στις ψυχές των Νεαπολιτών και των Φιλιππησίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας