Αγία Παρασκευή

 

Από το 1905 και παλαιότερα, στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνει ο γραφικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε μικρό Προσκύνημα στο βράχο κάτω από τον οποίο ήταν και το αγίασμα της Αγίας. Το 1924 αρχίζει η ανέγερση του Ιερού Ναού και το 1925 εγκαινιάζεται επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Χατζησταύρου. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής εξυπηρετεί μέχρι το 1955 και τους δύο προσφυγικούς συνοικισμούς Χιλίων και Βύρωνος ή Κιρτζή. Επί Αρχιερατείας Μητροπολίτου Αλεξάνδρου αρχίζει η σταδιακή ανέγερση του νέου Ι. Ναού και τελειώνει επί των ημερών του νυν Μητροπολίτου κ. Προκοπίου.

 Εκείνο που παραμένει, με βελτιώσεις βέβαια, από τον παλαιό Ναό είναι ο εξωνάρθηκας, το κωδωνοστάσιο το οποίο κτίσθηκε το 1948 και ο βράχος με το αγίασμα. Εφημέριοι που υπηρέτησαν στην Αγία Παρασκευή από την ανέγερσή του μέχρι το 1958 ήταν οι Ιερείς Κορνήλιος, Αμφιλόχιος, Δωρόθεος, Παναγιώτης και ο Γεώργιος Σφακιανούδης, των οποίων το ενδιαφέρον συνεχίζουν οι μετέπειτα Εφημέριοι.

 Από το 1967 λειτουργεί ως ανεξάρτητος Ενοριακός Ναός και εξυπηρετεί τις θρησκευτικές και ποιμαντικές ανάγκες της περιοχής, που έχει πυκνοκατοικηθεί. Τα άγονα βράχια έχουν καλυφθεί από όμορφες νοικοκυρεμένες και καταπράσινες κατοικίες και ευλαβικές ψυχές χριστιανών που τιμούν την Αγία και ο ναός της Αγίας Παρασκευής αποτελεί το στολίδι της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αγία Παρασκευή συρρέουν ιδιαίτερα κάθε Παρασκευή πλήθη προσκυνητών από ολόκληρη την πόλη μας εξαιτίας της θείας λατρείας που τελείται και επισφραγίζεται με την Παράκληση προς την Αγία Παρασκευή, όπως και στο ετήσιο πανηγύρι της (26 Ιουλίου).

Αρχιτεκτονικά ο Ιερός Ναός εξαιτίας του Ιερού Αγιάσματος είναι Βυζαντινός με τρία κλίτη άνευ τρούλου.


 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας