Προφήτης Ηλίας

Η ιστορία του Ναού αυτού που δεσπόζει επιβλητικός στην κορυφή ενός βράχου ψηλά πάνω από την Καβάλα, αρχίζει το 1928, όταν με πρωτοβουλία ολίγων ευλαβών Χριστιανών χτίζεται ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσιο, προς τιμή του Προφήτη Ηλία.


Ο Ι.Ν. κτίστικε στη σημερινή του μορφή, το 1932 με υλικές προσφορές διαφόρων κατοίκων της Καβάλας και με πρωτοβουλία των Κωνσταντίνου Πύρσου, Κωνσταντίνου Ιώβη, Γεωργίου Ιώβη και Σταύρου Μαστοράκη, προς τιμήν και δόξαν του Προφήτου Ηλία του Θεσβίτου, λιθόκτιστος Ιερός Ναός με δύο κωδωνοστάσια χωρίς κλίτη και νάρθηκα.

Η ιστορία του ναού αυτού, που δεσπόζει επιβλητικός στην κορυφή ενός βράχου ψηλά πάνω από την Καβάλα, αρχίζει το 1928, όταν με πρωτοβουλία κάποιων χριστιανών χτίζεται ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσι προς τιμή του Προφήτη Ηλία. Φτωχό και απέριττο, δεχόταν το ευλαβικό προσκύνημα των εκδρομέων, που έβρισκαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν μέχρι εκεί για να απολαύσουν την ομορφιά του κόλπου της Καβάλας και, στο βάθος του, τη Θάσο, όπως και τη γραφικότητα της πόλης. Παράλληλα με την εμφάνιση του παρεκκλησίου, εμφανίζονται και οι πρώτοι κάτοικοι, που θα δημιουργήσουν τον πρώτο πυρήνα του συνοικισμού του Προφήτη Ηλία.

Η ιστορία του ναού αυτού, που δεσπόζει επιβλητικός στην κορυφή ενός βράχου ψηλά πάνω από την Καβάλα, αρχίζει το 1928, όταν με πρωτοβουλία κάποιων χριστιανών χτίζεται ένα μικρό ξύλινο παρεκκλήσι προς τιμή του Προφήτη Ηλία. Φτωχό και απέριττο, δεχόταν το ευλαβικό προσκύνημα των εκδρομέων, που έβρισκαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν μέχρι εκεί για να απολαύσουν την ομορφιά του κόλπου της Καβάλας και, στο βάθος του, τη Θάσο, όπως και τη γραφικότητα της πόλης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας