Άγιος Αθανάσιος - Σούγιολο - «Ο Δρόμος του Νερού» - Τίμιος Σταυρός

Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει. Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, φτάνει από την Καβάλα μέχρι την «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας.


Στην περιοχή που παλαιότερα ονομάζονταν Σούγιολο (την εποχή της Τουρκοκρατίας) οι Χριστιανοί εξυπηρετούντο από τον όμορο Ναό του Αγίου Αθανασίου. Με τον ερχομό τους οι πρόσφυγες έκτισαν την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Χτίστηκε στη θέση παλαιού τζαμιού. Ο Ναός πάνω σε ύψωμα δεσπόζει μεταξύ των οδών Κ. Ποιητού και Σαππαίων. Η ανέγερση του άρχισε το 1948 με τη βοήθεια όλων των χριστιανών της περιοχής που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στο ιερό αυτό έργο. Η αποπεράτωσή του τελείωσε γύρω στο 1956 και στις 27 Νοεμβρίου 1960 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Είναι σταυροειδής, ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής άνευ τρούλου. Υπάρχει ένα κωδωνοστάσιο με μία χειροκίνητη καμπάνα.

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Καβάλας, σε υψόμετρο 10 μέτρων. Είναι κτισμένος κοντά και νότια της Ε.Ο.Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ανάμεσα στη Νέα Πέραμο (Ν.) και την Αγία Μαρίνα (Α.). Είναι γνωστός για την παραλία "Αμμολόφων", μήκους 3 χιλιομέτρων που την καλοκαιρινή περίοδο συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1981 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Νέας Περάμου της επαρχίας Παγγαίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας