«Φρούριο 2020: Ένας σύγχρονος χώρος εμπειρίας» στο πλαίσιο της υλοποίησης της Σ.Β.Α.Α. του Δήμου Καβάλας


Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας δεσπόζει η Ακρόπολη της Καβάλας η οποία κτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Διαδέχτηκε τη βυζαντινή Ακρόπολη της Χριστουπόλεως (παλαιότερη ονομασία της Καβάλας) που είχε καταστραφεί το 1391, ενσωματώνοντας στην κατασκευή τα ερείπιά της. Στο επιβλητικό αυτό κτίσμα είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Ολόκληρη η Ακρόπολη είναι κτισμένη με ακατέργαστες πέτρες τοπικού γρανίτη, ανακατεμένες με κομμάτια από τούβλα και μάρμαρα. Μπαίνοντας από την κεντρική της είσοδο, βλέπουμε ότι χωρίζεται στον εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος. Ο εσωτερικός περίβολος αποτελούσε και το σπουδαιότερο τμήμα της Ακρόπολης γιατί περιέκλειε όλους τους απαραίτητους χώρους για την άμυνά της.

Στα τείχη του εξωτερικού περίβολου της Ακρόπολης ξεχωρίζουν δύο τετράγωνοι και ένας πολυγωνικός πύργος, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αναψυκτήριο για τους επισκέπτες.






Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η Πράξη περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τη λειτουργική αξιοποίηση του κοιτώνα αξιωματικών, της φυλακής και του κυκλικού πύργου, τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, καθώς και την ανάπτυξη ταυτότητας του Φρουρίου ως χώρου εμπειρίας και πολιτισμού. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη βελτίωση εσωκλιματικών συνθηκών στα τρία κτίσματα, την προμήθεια ψηφιακού και εκθεσιακού εξοπλισμού, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τοποθέτηση του συστήματος σήμανσης του μνημείου, την ανάπτυξη ενιαίας λεκτικής-οπτικής ταυτότητας, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων και την εγκατάσταση σύγχρονων μέσων πληροφόρησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, αλλά και την προβολή του Φρουρίου με σύγχρονες πρακτικές.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 548.000,00 €.

Το ποσό της δημόσιας δαπάνης που δεν εγγράφεται στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 131.520,00 € και χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από Συμμετοχή φορέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας