Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα

Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Καβάλα είναι το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Στην πόλη συγκεντρώνονται ευρωπαϊκοί εμπορικοί οίκοι και προξενεία. Είναι η περίοδος της μεγάλης ακμής της, με μια λαμπερή αστική τάξη που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Ευρώπη και κληροδοτεί στην πόλη μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας για χιλιάδες καπνεργάτες, ενώ μεσίτες, πραγματογνώμονες καπνού, ναυτικοί πράκτορες, μαζί με τους εμπόρους και τους λοιπούς επαγγελματίες απαρτίζουν τη μεσαία τάξη. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πόλη διέθετε εκατόν πενήντα ραφτάδικα, δέκα πολυτελείς αίθουσες κινηματογράφου, κέντρα διασκέδασης, καφενεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Η άρχουσα τάξη είχε τένις κλαμπ, το μενού της νυχτερινής ζωής περιλάμβανε ακόμα και παρισινά μπαλέτα, ενώ στη Μεγάλη Λέσχη της πόλης τον ρυθμό έδιναν οι χοροί και τα κεφάτα μπαλ μασκέ.

Μάρτυρες αυτής της εποχής είναι οι εντυπωσιακές κατοικίες των μεγάλων καπνεμπόρων και οι καπναποθήκες που σώζονται στο κέντρο της πόλης.



Καπναποθήκη Τόμπρου

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Πρόκειται για την εκπόνηση ενός masterplan που θα περιλαμβάνει την αποτύπωση όλων των καπναποθηκών, ιδιωτικών και δημόσιων στην πόλη της Καβάλας, την παραμετροποίηση των κτιρίων αυτών με βάση τα χαρακτηριστικά τους και την αναζήτηση σεναρίων επανάχρησης και προτάσεων χρήσεων γης που θα μπορούσαν αυτές να φιλοξενήσουν. Επίσης, θα περιλαμβάνει την κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου αξιοποίησης για μία επιλεγείσα καπναποθήκη και μετά από εκτενή διαβούλευση, την αναζήτηση ενός βιώσιμου μοντέλου φορέα διαχείρισης για το σύνολο των καπναποθηκών της πόλης με σκοπό τη διευκόλυνση της εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων και πιθανών επενδυτών για την αξιοποίησή τους ώστε αυτές να αξιοποιηθούν-αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης.


Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 74.400,00 €
Η μελέτη αυτή είναι απολύτως αναγκαία για την αναβάθμιση της πόλης της Καβάλας και του αστικού τοπίου, διότι με την αξιοποίηση αυτών των καπαναποθηκών που κυριολεκτικά σαπίζουν με το πέρασμα των χρόνων θα δημιουργηθούν νέοι χώροι διασκέδασης, πολιτισμού και συνάθροισης κοινού κρατώντας βέβαια πάντα το παλιό οικοδόμημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας