Μεγάλη Λέσχη



Ιδρύθηκε το 1910 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, για να στεγάσει τη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας. Από αρχιτεκτονικής απόψεως, η Μεγάλη Λέσχη αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και, σύμφωνα με την άποψη κάποιων, παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein).

Το κτίριο ανακαινίστηκε από το Δήμο Καβάλας, προβάλλοντας τις αρχιτεκτονικές του αρετές και λαμβάνοντας χρήσεις πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου αποπνέει το πνεύμα της εποχής εκείνης, συνυφαίνοντας τη διάθεση για επίδειξη δυνάμεως και πλούτου, με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας για την αρχαιοελληνική παράδοση.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Με το υποέργο 1 υλοποιείται η αποκατάσταση του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, που ανεγέρθηκε στα 1909-1910 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες. Το ισόγειο αποτελείται από δύο τμήματα, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από τον κεντρικό διάδρομο. Στο ανατολικό από αυτά τα τμήματα, που βρίσκεται στη γωνία των οδών Κύπρου και Εθνάρχου Μακαρίου, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι υγιεινής (κουζίνα, WC), για την εξυπηρέτηση του εκθεσιακού χώρου. Στο δυτικό τμήμα του ισογείου θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα λειτουργεί ως χώρος διαλείμματος-τροφοδοσίας για τις ανάγκες των εκδηλώσεων (εγκαίνια εκθέσεων, ημερίδες, συνέδρια κλπ.) και παράλληλα ως χώρος προβολής του τουριστικού και κυρίως του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς και WC, ενώ στη βόρεια πλευρά του θα κατασκευαστούν οι χώροι υγιεινής που θα εξυπηρετούν κυρίως το υπόλοιπο κτίριο (1ο όροφο) μέσω του ανελκυστήρα. Στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα WC AMEA τα οποία θα έχουν πρόσβαση μέσω του κεντρικού διαδρόμου εισόδου με ράμπα. Η πρόσβαση στον ανελκυστήρα θα γίνεται από τον κεντρικό διάδρομο εισόδου στο κτίριο. Στον όροφο του κτιρίου δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο, γιατί αυτό παρουσιάζει μια άριστη κατανομή στους χώρους και τις συνδέσεις τους, πράγμα που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του ως χώρος συνάθροισης κοινού και εκδηλώσεων δημόσιου χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας της μεγάλης κεντρικής αίθουσας και της επέκτασής της δυτικά ως χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. Η προσέλευση του κοινού στην αίθουσα θα γίνεται από το χώρο όπου καταλήγουν το κεντρικό κλιμακοστάσιο και ο ανελκυστήρας. Ο χώρος στη συνέχεια του κλιμακοστασίου θα αποτελεί και θα λειτουργεί σαν χώρος υποδοχής. Οι υπόλοιπες αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου. Επίσης, θα ανακαινιστούν οι χώροι των W.C του ορόφου και η κουζίνα.

Γενικότερα σε όλο το κτίριο θα εκτελεστούν οι ακόλουθες εργασίες :
1. Θα αντικατασταθούν, όπου απαιτείται, και θα ανακαινισθούν τα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τεχνικής Υπηρεσίας και αυτές της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων.
2. Θα γίνει στατική ενίσχυση και ανακατασκευή του δώματος.
3. Θα αποκατασταθεί η ξύλινη στέγη.
4. Θα καθαιρεθούν τα παλαιά δίκτυα των Η/Μ και θα εγκατασταθούν νέα δίκτυα.
5. Θα κατασκευαστούν νέα υδραυλικά δίκτυα
6. Θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα για την θέρμανση – ψύξη – πυρασφάλεια κ.α.
7. Θα κατασκευαστεί ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ – ανελκυστήρας
8. Συντηρούνται και αποκαθίστανται όλα τα εσωτερικά επιχρίσματα και ο υπάρχων ζωγραφικός διάκοσμος. Προβλέπεται η κατασκευή χώρου κουζίνας.
9. Γίνεται στατική ενίσχυση των οροφών του ισογείου και του ορόφου, καθώς και των υποστυλωμάτων του ισογείου.
10. Τοποθετούνται νιπτήρες , λεκάνες , μπαταρίες, δοχεία πλύσεως, λεκάνη, κ.λπ. για την πλήρη λειτουργία των χώρων σύμφωνα με τη μελέτη.

Με το υποέργο 2 εκτελείται η προμήθεια εξοπλισμού του κτιρίου που περιλαμβάνει: α)Έπιπλα Συνεδριακά και γραφείου,

β) Κουρτίνες –Κουρτινόξυλα,

γ) Επαγγελματικές Ηλεκτρικές Συσκευές και

δ) Ηλεκτρικές Συσκευές

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που εγγράφεται στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 2,096,127.77 €

Το έργο αυτό αφορά όχι μόνο την κτιριακή αναβάθμιση αλλά και την αξιοποίηση αντικειμένων και έργων τέχνης που στεγαζόταν στο κτίριο. Ανακαινισμένη πλέον η μεγάλη λέσχη θα διεξάγει διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Γενικότερα, η διοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών φεστιβάλ είναι συνδεδεμένη, για τις τοπικές κοινωνίες, και με την αναπτυξιακή διαδικασία. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η διεξαγωγή ενός πολιτιστικού φεστιβάλ είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του τόπου, παρά με την παράδοση αυτού.



Εν κατακλείδι, με όλα τα παραπάνω έργα που προάγουν τον πολιτισμό, επιτυγχάνεται η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ζωής του πολίτη και η αύξηση του τουρισμού, καθώς αποτελούν μοναδικά πολιτιστικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν πρωτότυπες και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της περιοχής και μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με άλλα τουριστικά πακέτα, ενώ πολλές φορές αποτελούν από μόνα τους κίνητρο και σκοπό για επίσκεψη και παρακολούθηση από τους επισκέπτες του τόπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας