Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας (Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και προμήθεια εξοπλισμού)



Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε από τον επιχειρηματία και καπνέμπορο Kiazim Emin το 1910. Το κτίσμα έχει οθωμανική αρχιτεκτονική με τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Το στηθαίο της στέγης είναι το πιο επιβλητικό τμήμα του κτιρίου, όπου ξεχωρίζουν τέσσερα στέμματα. Αφηρημένες παραστάσεις ανθέων, ήλιων και οικοσήμων διακοσμούν την ενδιαφέρουσα και μοναδική αυτή πρόσοψη.

Το 1970, ο Δήμος Καβάλας αγόρασε το κτίριο. Ο εσωτερικός ξύλινος σκελετός της καπναποθήκης έχει διατηρηθεί, η καπναποθήκη έχει επισκευαστεί και έτσι τονίστηκαν οι αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές αρετές του κτιρίου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, συνέδρια, κ.ά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Δημοτική Καπναποθήκη βρίσκεται στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του Καπνεργάτη, στο οποίο οφείλει το όνομά της η πλατεία. Το μνημείο είναι δημιουργία του Δημητρίου Αρμακόλα και τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1986. Απεικονίζει πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο καπνεργατικό κίνημα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, θέλοντας να δείξει και τη γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα. Το δεύτερο έργο που θα συναντήσετε στην πλατεία, «τα χέρια», είναι ξεχωριστό γλυπτό το οποίο δείχνει τη δύναμη, την ταχύτητα και τη μαεστρία των χεριών του καπνεργάτη, συμβολίζοντας το μεροκάματο αλλά και την παραμονή στην εργασία.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η προτεινόμενη πράξη αφορά τη διαμόρφωση του εσωτερικού του κτιρίου της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με αναστρέψιμες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ικανό να φιλοξενήσει τις ακόλουθες χρήσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καβάλας:

• Ιστορικό Αρχείο Δήμου Καβάλας

• Έκθεση έργων και αρχείου Πολύγνωτου Βαγή

• Εικαστική έκθεση Δήμου Καβάλας

• Λαογραφική έκθεση Δήμου Καβάλας

• Αίθουσες περιοδικών εκθέσεων

•Αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων (μουσειοεκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων, συμποσίων κλπ.)

Ο όγκος του υφιστάμενου κτιρίου αποτελείται από τέσσερα τμήματα, ισομεγέθη και σε παράταξη για το ισόγειο και τους τρεις ορόφους και από δύο τμήματα, ισομεγέθη και σε παράταξη για τον τέταρτο όροφο. Κάθε τμήμα εκτείνεται και στους πέντε ορόφους του κτιρίου και περιλαμβάνει κατακόρυφη κυκλοφορία (κλιμακοστάσια για τα τμήματα 1 και 3, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες για τα τμήματα 2 και 4) και συνδέεται οριζόντια με τα άλλα τμήματα μέσω ανοιγμάτων. Οι χρήσεις του πολιτιστικού κέντρου καταλαμβάνουν τα τμήματα 1, 2 και 3 για το ισόγειο και τους τρεις ορόφους και ένα τμήμα για τον τελευταίο όροφο.

Στην παρούσα πρόταση προτείνονται οκτώ (8) υποέργα:

Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καβάλας
Κατασκευή και τοποθέτηση γυψοσανίδων για τη δημιουργία χωρισμάτων, θυρών από κρύσταλλο και πρεσσαριστής θύρας.

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διάχυσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στους πολίτες, τη γνωριμία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δυνατότητα καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του πολιτιστικού υλικού και τη διάθεσή του στην επιστημονική κοινότητα, την ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, τη διαδραστική επικοινωνία με τους χρήστες ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της νέας γενιάς για την πολιτιστική κληρονομιά.

Προμήθεια επίπλων και ειδικών κατασκευών
Προμήθεια επίπλων εμπορίου (γραφεία, καθίσματα, καναπέδες, τραπέζια εργασίας, ρόλλερ κλπ.), και ειδικών κατασκευών (γυψοσανίδες, βάθρα, πάνελ, προθήκες, έπιπλο χώρου υποδοχής κλπ.).

Προμήθεια φωτιστικών
Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και συστημάτων ελέγχου στους εσωτερικούς χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου (υποδοχής και αναμονής, κίνησης, εκθεσιακούς, πολλαπλών εκδηλώσεων, γραφεία κλπ.).

Προμήθεια μουσειακών κουκλών
Προμήθεια μουσειακών κουκλών (γυναικείων, ανδρικών, παιδικών, γυναικείων μπούστων) για τις ανάγκες των εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου.

Προμήθεια υλικού εκθέσεων
Προμήθεια υλικών, όπως stand από plexi glass, εκτυπώσεις αφισών, γραφιστικό σχεδιασμό μακετών, για την κατάλληλη και εύληπτη παρουσίαση των εκθέσεων στους επισκέπτες του Πολιτιστικού Κέντρου.

Συντήρηση αντικειμένων
Συντήρηση και αποκατάσταση μέρους των αντικειμένων προς έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 880.348,91 €


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παναγία - Κάστρο - «Παλιά Πόλη»

12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας